Vijesti

Održana radionica za korisnike zračnog prostora


Dana 26.3.2022. godine u „Plavoj sali“ Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, održana je radionica za korisnike zračnog prostora koju su zajednički organizirali Komitet za upravlјanje zračnim prostorom BiH, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) i Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) s ciljem upoznavanja korisnika zračnog prostora s funkcijama upravlјanja zračnim prostorom - ASM (Airspace Management) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine. 

Na radionici je ukupno sudjelovalo 128 sudionika od kojih je njih 60 istu pratilo online što je do sada najveći broj sudionika u odnosu na radionice koje su održane u ranijem razdoblju. 

Odabir, kao i aktualnost obrađenih tema privukli su pozornost različitih korisnika zračnog prostora od komercijalnog zrakoplovstva, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Agencija za provedbu zakona, Civilne zaštite, Centra za uklanjanje mina, raznih kategorija generalnog zrakoplovstva poput pilota, jedriličara, padobranaca, paraglejderista, zmajara, modelara i operatora dronova.

Radionicu je otvorio g. Igor Pejić predsjedavajući Komiteta za upravljanje zračnim prostorom BiH.

Gosp. Ilija Savatić, stručni savjetnik za obvezno izvještavanje o događajima BHDCA prezentirao je događaje koji su utjecali na sigurnost letenja (safety) u 2021. godini. Naveo je da su u  2021. godini prijavljena ukupno 93 događaja od čega su bile dvije nesreće i jedan ozbiljni događaj bez smrtnih posljedica. Tijekom rasprave navedeno je da broj od 93 događaja u odnosu na više od 300.000 operacija svih vrsta zrakoplova u zračnom prosotru BiH u 2021. godini ukazuje da je sigurnost letenja u zračnom prostoru BiH na visokoj razini.

Gosp. Sanjin Hadžiomerović, Odsjek za razvoj i tehnologiju rada upravljanja zračnim prometom BHANSA-e je govorio o projektu implementacije reorganizacije zračnog prostora BiH i to završnih kontroliranih područja (TMA) i kontroliranih zona CTR međunarodnih zračnih luka u BiH koja će se operativno primjenjivati od 21.4.2022. godine. Ovom reorganizacijom dolazi do promjena granica CTR Banja Luka, Tuzla i Mostar te TMA Tuzla i Sarajevo. Sve promjene su objavljene u Zborniku zrakoplovnih informacija BiH dostupnom na web adresi: https://eaip.bhansa.gov.ba/

O radu Jedinice za upravljanje zračnim prostorom BiH i AMC portalu govorili su gđa. Selma Hajdarević AMC menadžer i gosp. Goran Blažević, kontrolor protoka prometa. Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (AMC) je uspostavljena s ciljem operativnog upravljanja zračnim prostorom, a čine je civilni i vojni predstavnici. Korisnici zračnog prostora su informirani da je BHANSA u operativnu uporabu uvela AMC portal kao web alat za objavu informacija o statusu struktura u zračnom prostoru krajnjim korisnicima i koji omogućava registriranim korisnicima rezervaciju struktura u zračnom prostoru BiH. AMC portal je dostupan na web adresi: https://amc.bhansa.gov.ba/

Temu uporaba dronova u zračnom prostoru BiH i utjecaj na sigurnost letenja je predstavio gosp. Nikola Jovanović, stručni suradnik za operacije zrakoplova - OPS inspektor. U svom izlaganju upoznao je korisnike zračnog prostora o načinu upisivanja drona u evidenciju, kategorijama operacija (nekomercijalne, komercijalne i radovi iz zraka), kategorizacijom na temelju maksimalne mase drona neposredno prije polijetanja, provedbi operacija dronom u okviru kluba modelara i udruženja, kao i obvezi operatora ili vlasnika drona da posjeduje policu osiguranja za dron koja pokriva štetu prema trećim licima na zemlji. Na kraju izlaganja gosp. Nikola Jovanović je govorio o ograničenjima u zračnom prostoru, kao i događajima koji su u 2021. godini imali utjecaj na sigurnost letenja prilikom izvođenja operacija dronovima. 

Radionica za korisnike zračnog prostora je u potpunosti ispunila svoj cilj jer su korisnici izravno dobili informacije i odgovore na pitanja o aktualnim temama korištenja zračnog prosotora BiH.

Organizatori radionice se zahvaljuju Parlamentarnoj skupštini BiH na ustupanju „Plave sale“ i omogućavanju uvjeta na najvišoj razini za održavanje radionice. 

Snimku radionice možete preuzeti s linka: https://bit.ly/3LCSAOC

Password: UwH5NW2R

Povratak na vijesti