Vijesti

BHANSA objavila ažurirani VFR zemljovid s preporučenim rutama Bosne i Hercegovine


Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine je objavila “VFR zemljovid s preporučenim rutama Bosne i Hercegovine” s nadnevkom stupanja na snagu 4.11.2021. godine.

Navedeni zemljovid je dizajniran da služi kao osnovni zrakoplovni zemljovid za letenje zrakoplova u skladu s vizualnim pravilima letenja i za pretpoletno planiranje.

Zemljovid je u PDF formatu dostupan svim korisnicima zračnog prostora Bosne i Hercegovine na web adresi: https://www.bhansa.gov.ba/hr/proizvodi, a također istaknut je i na naslovnoj web stranici BHANSA-e.

Razlog objave ažuriranog VFR zemljovida je usklađivanje podataka s AIRAC AMDT od 4.11.2021. (EFF 4 NOV 2021) a u kojem su u dijelu 5.1. uključene 2 nove zone, Školsko brdo i Gorice. Pored toga zemljovid je sada pregledniji i jednostavniji za korištenje.

Napominjemo da je korištenje zrakoplovnih informacija iz “VFR zemljovida s preporučenim rutama Bosne i Hercegovine” u isključivoj odgovornosti korisnika. Korisnici su dužni uvijek provjeriti najnoviju verziju zrakoplovnih informacija objavljenih kroz elemente Integriranog paketa zrakoplovnih informacija (IAIP), koji se sastoji od:

- Zbornika zrakoplovnih informacija BiH (Aeronautical Information Publication – AIP),

- Izmjena Zbornika (Amendment to the AIP – AIP AMDT),

- Dopuna Zbornika (Supplement to the AIP – AIP SUP),

- NOTAM-a i pretpoletnih informacijskih biltena (Pre-flight Information Bulletins – PIB),

- Zrakoplovnih informacijskih cirkulara (Aeronautical Information Circular – AIC),

- Kontrolnih lista i lista važećih NOTAM-a.

Povratak na vijesti