Vijesti

BHANSA je uvela novi prognostički proizvod - eGAFOR


Od 20. svibnja 2021. u 02:00 UTC BHANSA je počela s izdavanjem eGAFOR prognoza.

eGAFOR prognoza za preporučene VFR rute se može pronaći na web stranici: http://egafor.eu

Imajući u vidu da su letovi na malim visinama (LLF) po pitanju sigurnosti najosjetljiviji dio zrakoplovstva kome su dostupni različiti neusuglašeni meteorološki proizvodi, projektna ideja eGAFOR zasnovana je na suradnji pružatelja MET usluga (METSPs) u centralnoj i jugoistočnoj Europi s ciljem da osigura usuglašen MET proizvod za let koji je planiran u područjima koja obuhvaćaju više zemalja.

Budući usuglašen MET proizvod, eGAFOR prognoza, će se izdavati na harmoniziran način. Prognostičari u susjednim meteorološkim zavodima - Meteorological Watch Offices (MWOs) će usuglašavati svoje eGAFOR prognoze na zajedničkim dijelovima ruta na granicama FIR, za isto razdoblje važenja koje će na kraju biti dostupne korisnicima na jednom mjestu.

Pružatelji MET usluga koji sudjeluju u projektu su, pored BHANSA – Bosnia and Herzegovina Air Navigation Services Agency, ARSO – Slovenian Environment Agency, CCL - Croatia Control Ltd., SMATSA doo. – Serbia and Montenegro Air Traffic Services Agency, OMSZ – Hungarian Meteorological Service, ROMATSA - Romanian Air Traffic services Administration i SHMU – Slovak Hydrometeorological Institute. IBL Software Engineering učestvuje kao industrijski partner.

Imajući u vidu cilj projekta Innovation and Networks Executive Agency (INEA), tijelo Europske Komisije prepoznalo je vrijednost Projekta eGAFOR kroz CEF Transport Call 2016. godine i EU ga je financirala s 85%.


Za sve dodatne informacije se možete obratiti na mail adresu:

mwo.banjaluka@bhansa.gov.ba

mirjana.zoranovic@bhansa.gov.ba

ili telefonom

+387 51 337 573

+387 65 656 356
Povratak na vijesti